Quantcast
Viewing latest article 26
Browse Latest Browse All 54

Hvilken fremtid har domene? Vil de sosiale mediene ta over behovet for eget domene?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hvilken fremtid har et domene?

Mange lurer på hvilken fremtid et domene har, nå som vi har fått Facebook, Twitter og en rekke andre sosiale medier som i stadig større grad tar over mange av de kommunikasjonsoppgavene en egen nettside på et eget domene tidligere har hatt.

1 av 4 mener sosiale medier på sikt kan erstatte noe av behovet for eget domene

Omtrent 1 av 4 av de spurte i Norid sin siste brukerundersøkelse tror sosiale medier på sikt kan erstatte noe av behovet for eget domene, mens 1 av 3 er usikker.

At kun 36% av de spurte er uenig i at sosiale medier på sikt vil kunne erstatte noe av behovet for eget domene, viser at folks holdning til domener er endret noe siden vi fikk Facebook, Twitter, Google+ og alle de andre sosiale mediene som en del av vår hverdag.

Årsaken til dette ligger i at en virksomhets URL (nettadresse) på Facebook ikke er knyttet til bedriftens domene (http://IKTnytt.no), men til Facebook sitt domene (http://facebook.com/IKTnytt/). Det samme gjelder for bedriftens Twitter og Google+ konto.

Ettersom vi bruker stadig mer tid på Facebook og andre sosiale medier, samtidig som stadig flere bedrifter tar i bruk egen Facebook profil for å kommunisere og holde sine kunder oppdatert om hva som skjer, tror mange at behovet for et eget domene som benyttes i markedsføringen vil bli erstattet med adressen til sosiale profiler (f,eks. http://facebook.com/IKTnytt/).

Det mange synes å glemme er at det kommer til å bli endringer på også denne fronten. Når Google startet sin Gmail tjeneste måtte alle som ønsket en Gmail eposkonto ha en adresse som sluttet med @gmail.com. I dag kan bedrifter bruke sitt eget domene som mottaker adresse for sin Gmail konto. Slik vil antagelig utviklingen for de sosiale mediene bli. I fremtiden vil man sannsynligvis kunne knytte domene opp mot Facebook profilen på en eller annen måte for å dra nytte av innarbeidet merkevareverdi.

Allerede i dag kan dette gjøre for dem som ønsker dette gjennom å sette opp en URL-redirect. F.eks. kan man peke sub-domene http://fb.iktnytt.no/ eller mappen http://iktnytt.no/fb/ til http://facebook.com/iktnytt/. En tjeneste de fleste anerkjente domene leverandører som OnNet og Domeneshop tilbyr sine kunder gratis.

Domene er din digitale identitet

Selv om sosiale medier erstatter den praktiske og dermed den kortsiktige verdien av et eget domene, vil domene ikke bli mindre viktig i fremtiden av den grunn. Domenets verdi ligger i de meta verdiene domene representerer i folks bevisthet. I en verden hvor vi må forholde oss til stadig flere input kilder og media støy, hvor alle skriker om vår oppmerksomhet og vi må huske stadig flere digitale nettadresser (URL), ulike brukernavn og passord m.m. blir behovet for å gjør en komplisert og uoversiktlig hverdag enklere stadig større. Her ligger domenet reelle verdi og denne verdien kommer bare til å øke i årene fremover.

Domene er virksomhetens identitet ute på nettet. Adressen folk må huske for å finne igjen virksomheten og deres produkter og tjenester i en stadig mer digitalisert hverdag. Det er i denne adressen merkevaren må bygges opp rundt for å plassere den i folks selektive hukommelse sammen med produktet, tjenestene og erfaringene de har, slik at de ikke glemmer virksomheten og enkelt kan finne tilbake til den igjen neste gang de trenger den.

Kun 1 av 10 tror domene blir mindre viktig i fremtiden

Kun 13%  av de spurte i Norid sin siste brukerundersøkelse tror at domene vil bli mindre viktig enn i dag for bedrifter generelt. Folk flest er i dag enige i at domenenavnet er viktig for profilering av virksomheten og av virksomhetens produkter og tjenester. 7 av 10 er også enige i at domene er viktig for virksomhetens kontakt med kunder, brukere, samarbeidspartnere og leverandører, og fungerer videre som en inngangsport til virksomhetens tjenester eller produkter.

Virksomheter som opererer både i Norge og internasjonalt er i noe større grad enn virksomheter som kun opererer i Norge, enige i at domenenavnet er viktig i kontakten med kunder, brukere, samarbeidspartnere og/eller leverandører.

9 av 10 virksomheter har i dag et eget domene

94% av bedriftene har eget domenenavn som brukes til nettsider og/eller e-post. Litt under halvparten av bedriftene oppgir at de bruker Facebook, og omtrent én av fire bruker tjenester som gmail, hotmail, online eller lignende til web og/eller e-post. Twitter og blogg er noe mindre utbredt, og brukes av henholdsvis elleve og seks prosent av bedriftene.

12% domene vekst i fjor

Antall registrerte domener i verden økte med 12% fra 2011 til 2012. Antall registrerte domener har nå passert 252 millioner domener, og det er nå på vei inn mange nye toppdomener nå som ICann har åpnet for registrering av alle typer toppdomener. Det er derned lite som tyder på at domenet kommer til å bli mindre viktig i tiden fremover. Snarere tvert i mot.

Regjeringen ønsker å hjelpe norsk næringsliv med å beskytte sine immaterielle rettigheter

Regjeringen la nylig fram stortingsmeldingen «Unike ideer, store verdier» hvor de varslet tiltak for å bekjempe piratkopier og forfalskning av varemerker. Regjeringen ønsker tiltak for sikre norsk næringslivs varemerker, design og patenter.

På Internett er virksomhetens domene den viktigste immaterielle verdi, da domene er din digitale identitet. Mens det er kostbart og tidkrevende å registrere varemerker, mønsterbeskyttelse og patenter, koster det nærmest ingenting å registrere et domene. Vår anbefaling er derfor å sikre seg alle de domenenavn som representerer virksomhetens ønskede digitale identitet i dag og i morgen. Du står da vesentlig sterkere i en varemerkekonflikt og unngår identitets tyveri.


Viewing latest article 26
Browse Latest Browse All 54