Quantcast
Viewing latest article 12
Browse Latest Browse All 54

Forbrukerombudet vil stoppe reklame på Facebook – folk nedringt etter deltagelse på Julekalender!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Reklame på Facebook
Forbrukerombudet vil ha slutt på at Facebook poster reklame i din personlige nyhetsstrøm uten at du har sagt ja til det.

Vi mener Facebook skal omfattes av samme regelverk som gjelder for reklame formidlet direkte per epost og tekstmeldinger, sier Petter Ravne Bugten, fagdirektør for IKT hos Forbrukerombudet til Adresseavisen.

Stadig flere annonsører sørger for å få plassert reklamen sin i Facebook-brukernes personlige nyhetsstrøm, i tillegg til annonsene som finnes i spalten til høyre på det sosiale mediet.

Det norske Forbrukerombudet har alliert seg med de andre ombudene i Norden, og har nå sendt brev til EU-kommisjonen med spørsmål om den europeiske spam-lovgivningen.

– Vi ønsker å få klargjort rekkevidden av direktivet, og om nyhetsstrømmen på Facebook er en direkte markedsføringskanal på linje med epost og tekstmeldinger, og om det dermed må kreves samtykke fra mottakeren for hver enkelt reklame som postes, sier Ravne Bugten. (©NTB)

Han viser også til markedsføringslovens regler som gir forbrukeren rett til å reservere seg mot telefonsalg, direkte reklame og uadressert reklame.

– Hensynet bak reglene er at forbrukeren skal kunne styre hvilken reklame han mottar. Vi mener at det samme hensynet må gjøres gjeldende på Facebook. Denne kanalen har klare likheter med epost ettersom forbrukerne kan nås direkte, mener Ravne Bugten.

Folk nedringt etter deltagelse på Facebook sin julekalender

På Facebook kan du vinne alt fra sminke og reiser til Ipad. Og det er helt gratis. Alt du trenger å gjøre er å klikke «liker» på en facebookside, eller å svare på enkle spørsmål i en julekalender.

Du bør imidlertid tenke deg godt om før du klikker på denne “liker” linken eller svarer på disse spørsmålene. Sjansene for at dine kontaktopplysninger blir soldt videre til andre firmaer, er meget stor.

Mange som har deltatt på Facebook sin julekalender i fjor har blitt nedringt det siste året. Flere sier at de var klar over at deres kotaktinformasjon kunne bli videresolgt, men omfanget har få forutsatt. Linda Fyhn sier til NRK.no at:

– Det virket veldig fristende at man kunne vinne masse gratis greier, og så ble jeg med på det. Jeg tenkte at man kanskje kunne bli ringt opp en eller to ganger, eller kanskje få noen mail, men det har vært veldig mye, sier hun.

At disse telefonselgerne er svært pågående gjør ikke saken bedre.

- De hører ikke på meg når jeg sier nei. De har ringt opp flere ganger fra de samme numrene, sier Lina Fyhn videre.

Advarer mot julekalendere

Nå advarer Forbrukerombudet mot at de som velger å være med i gratiskonkurranser og julekalendere, først bør sjekke det som står med liten skrift. For ofte betaler man med kontaktopplysningene sine.

Petter Ravne Bugten hos Forbrukerombudet forteller at de mottar rundt 1000 klager i året på telefonselgere og e-post reklame, og mange av klagene kommer fra nettopp julekalendere.

– Det skjer gjennom at de som har konkurransen har med i betingelsene sine at du samtykker til å få reklame fra andre samarbeidspartnere. Så det som er viktig er at du kikker på de betingelsene før du blir med på konkurransen, og ser om du syns det er greit, forteller fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Facebook får massiv kritikk etter sponsede reklamer

Den sosiale nettjenesten Facebook har foreslått et forlik med en rekke Facebook-brukere som har klaget på at reklame dukket opp i venners tidslinje. Det er ikke nok for nordiske forbrukermyndigheter, som vil ta saken til EU.

«Sponsored stories» er en tjeneste på Facebook som ble innført i januar 2011. Den går ut på at når en du trykker ”liker” på en side eller tjeneste, kan dette dukke opp på nyhetsfeeden til vennene dine. Denne tjenesten blir betalt av bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner som vil ha innholdet sitt fremhevet.

Tidligere i år saktsøkte fem amerikanere Facebook fordi de følte seg tråkket på av nettsiden, og fordi de følte de bidro til å spre reklame utenfor egen kontroll.

De fem skal representere det de mener er en stor gruppe brukere som alle føler seg brukt av Facebook. De mener de har vært uvitende talspersoner for produkter og tjenester helt ubetalt. Også i Norge og Norden, har forbrukermyndighetene fulgt nøye med på nettsamfunnet.

– Vi følger med på utviklingen i Facebook. Vi ser at disse reklamene har beveget seg fra å være på høyresiden, til å gå inn i newsfeeden midt på. Det har medført at det enkelte ganger har blitt svært mye reklame, spesielt på mobilversjonen. Det er noe vi følger med på, og som vi skal diskutere med dem, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.no.

Etter mye fram og tilbake etter søksmålet, endret Facebook innstillingene slik at brukerne selv kan regulere om hva som blir vist i andre newsfeed. Det spørs om det er tilstrekkelig for nordiske forbrukermyndigheter:

– Sammen med de andre nordiske landene har vi rettet en forespørsel til EU-kommisjonen for å se på spamlovgivningen. Mange av tjenestene som finnes nå, fantes ikke tidligere, det er derfor vi må spørre kommisjonen om det kan være aktuelt å oppdatere lovgivningen for sosiale medier, sier Nergård.

Facebook gikk tidligere i sommer med på å gi 10 millioner dollar til veldedighet som oppreisning på vegne av saksøkerne, samt 10 millioner dollar til advokatene som saksøkte. Det var ikke godt nok, og i det reviderte forliket er forslaget å dele de 20 millionene mellom veldedige orgasisasjoner, advokatene og Facebook-brukerne som saksøkte.

I søksmålet hevdes det at brukerne ikke ble informert om at navnet deres ble brukt i reklame, og at det ikke fantes noen metode for å reservere seg mot det.

Facebook svarte med at de ikke har gjort noe galt, men gikk med på å endre vilkårene til tjenesten for at det skulle komme klarere fram hva som gjaldt.


Viewing latest article 12
Browse Latest Browse All 54